Călin Georgescu lansează afirmații controversate despre FMI și economia SUA

Duminică seară, în cadrul unei apariții la Realitatea Plus, Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale, a făcut două declarații controversate cu privire la situația economică internațională. Acestea au fost ulterior catalogate drept inexacte, generând confuzie în rândul publicului.

 

Acuzații la adresa FMI: „România, vândută pe nimic”

Georgescu a susținut că vizita Fondului Monetar Internațional (FMI) în România ar avea ca scop facilitarea unei presupuse conspirații menite să „vândă țara pe o sumă derizorie”. El a sugerat că există interese ascunse între instituțiile internaționale și anumite persoane din interiorul țării.

„Se anunță venirea Fondului Monetar Internațional. Nu știm pentru ce vin. Vin să constate sau să găsească o soluție pentru ca România să fie cumpărată pe nimic”, a declarat Georgescu, adăugând că „lacheii de serviciu” din interior sunt implicați în acest complot.

În realitate, FMI a clarificat că misiunea programată între 3 și 7 februarie 2025 reprezintă o vizită de rutină, destinată analizării evoluțiilor economice recente și actualizării perspectivelor macroeconomice. Reprezentantul regional al FMI, Geoff Gottlieb, a explicat că discuțiile vor viza stabilitatea economică a României, iar întâlnirile vor avea loc cu autoritățile guvernamentale și Banca Națională.

 

Declarații eronate despre economia SUA

Călin Georgescu a continuat cu o altă afirmație controversată, susținând că Janet Yellen, secretarul Trezoreriei Statelor Unite, ar fi declarat că SUA vor rămâne fără fonduri începând cu 21 ianuarie 2025, lucru care ar putea avea consecințe grave pentru economia globală, inclusiv pentru România.

În realitate, Yellen nu a spus că SUA vor „rămâne fără bani”, ci a explicat că plafonul datoriei publice, care a depășit 36 de trilioane de dolari, limitează posibilitatea guvernului american de a efectua noi cheltuieli. Începând cu 21 ianuarie, autoritățile americane au implementat măsuri extraordinare pentru a-și respecta obligațiile financiare, evitând afectarea pensiilor sau a funcționarilor publici.

Aceste măsuri includ înghețarea temporară a anumitor plăți către fondurile de pensii și sănătate, fiind menite să prevină o eventuală incapacitate de plată, care ar putea apărea în lipsa unui acord al Congresului pentru creșterea plafonului datoriei.

 

 

Georgescu, criticat pentru răspândirea de informații false

Afirmațiile lui Călin Georgescu au fost rapid contestate de experți economici și reprezentanți ai instituțiilor vizate, care au subliniat caracterul eronat și alarmist al declarațiilor sale. FMI și Trezoreria SUA au reiterat că scopul acțiunilor lor este strict tehnic și procedural, fără legături cu presupusele scenarii conspiraționiste prezentate de Georgescu.

Astfel, apariția publică a candidatului prezidențial ridică semne de întrebare cu privire la responsabilitatea politicienilor de a transmite informații corecte și bine fundamentate în fața publicului.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours