O tartă cu fructe trebuie să fie perfect echilibrată: o crustă crocantă, o cremă fină și aromată, plus fructe proaspete și un luciu apetisant!
Hai să facem împreună o rețetă super detaliată și delicioasă!
– INGREDIENTE
Pentru aluatul fraged (pâte sablée)
250 g făină (sau mix fără gluten)
125 g unt rece
100 g zahăr pudră
1 gălbenuș de ou
30 ml lapte rece
(sau apă)
1 praf de sare
Coajă rasă de lămâie
(opțional, dar super aromată!)
Pentru crema de vanilie
500 ml lapte
(sau vegetal
)
4 gălbenușuri
100 g zahăr
40 g amidon de porumb
1 păstaie de vanilie
sau 1 linguriță esență de vanilie
30 g unt
(opțional, pentru extra finețe!)
Pentru decor
Fructe proaspete la alegere: căpșune, afine, zmeură, kiwi, piersici, mango
2 linguri gem de caise
+ 2 linguri apă
(pentru luciu)
– MOD DE PREPARARE
1. PREGĂTIREA ALUATULUI
PAS 1: Într-un bol mare, amestecăm făina, zahărul și sarea.
PAS 2: Adăugăm untul rece și frământăm rapid cu degetele până obținem un aluat nisipos.
PAS 3: Punem gălbenușul și laptele, apoi frământăm doar cât să se lege aluatul.
Nu frământa prea mult, ca să nu devină tare!
PAS 4: Înfășurăm în folie și punem la frigider 30 min.
2. COACEREA CRUSTEI
PAS 1: Întindem aluatul pe blatul înfăinat (3-4 mm).
PAS 2: Așezăm într-o tavă de tartă și înțepăm cu furculița.
PAS 3: Coacem la 180°C timp de 15 min cu hârtie de copt și greutăți (fasole, orez).
PAS 4: Scoatem greutățile și mai coacem 10 min, până devine aurie!
3. CREMA DE VANILIE
PAS 1: Încălzim laptele cu vanilia.
PAS 2: Mixăm gălbenușurile cu zahărul și amidonul.
PAS 3: Turnăm treptat laptele fierbinte și amestecăm rapid.
PAS 4: Punem pe foc mic și amestecăm până se îngroașă (5-7 min).
PAS 5: Adăugăm untul, apoi lăsăm la răcit cu folie alimentară deasupra.
Pojghiță!
4. ASAMBLAREA ȘI DECORUL FINAL
PAS 1: Turnăm crema în crustă și nivelăm frumos.
PAS 2: Așezăm fructele în model artistic.
PAS 3: Încălzim gemul cu apă și ungem fructele pentru luciu.
– SFATURI DE AUR
Nu frământa aluatul prea mult, ca să rămână fraged!
Dacă ai timp, lasă-l la frigider peste noapte pentru un gust și mai bun!
Pentru extra aromă, adaugă coajă de portocală în aluat!
Variante delicioase: înlocuiește crema cu ganache de ciocolată
!
– POFTĂ BUNĂ!
Dacă o încerci, spune-mi cum ți-a ieșit!
+ There are no comments
Add yours