Miros neplăcut în congelator: Cauze și soluții pentru eliminarea acestuia

Există mai multe cauze ale mirosurilor neplăcute care provin din congelator. De obicei, de vină sunt microbii – bacterii, drojdii și mucegai.

Deși un congelator încetinește creșterea celor mai obișnuiți microbi, unii pot prospera dacă temperatura crește peste cele -18℃ (temperatura recomandată a congelatorului). Asta se poate întâmpla dacă există o întrerupere de curent de mai multe ore sau dacă puneți ceva fierbinte în congelator.

Mulți microbi vor supraviețui la congelator și încep să se dezvolte

Vărsarea unor alimente și recipientele deschise oferă microbilor șansa de a trece la lucru. De asemenea, mulți microbi vor supraviețui la congelator și vor începe să se dezvolte din nou odată ce condițiile devin prielnice – de exemplu, dacă scoateți alimentele, le dezghețați parțial și le băgați din nou la congelator.

Două lucruri se întâmplă când mâncarea se descompune. În primul rând, pe măsură ce microbii încep să crească, se produc mai multe substanțe chimice cu miros înțepător. În al doilea rând, grăsimile și aromele care fac parte din alimente vor fi eliberate. Acestea sunt denumite, în general, compuși organici volatili (COV). Sunt aromele plăcute pe care le simțim când mâncăm, dar COV pot fi produși și de bacterii.

Când un aliment este fermentat, îl contaminăm în mod intenționat cu microbi cu caracteristici cunoscute sau asigurăm condiții care favorizează creșterea microbilor și producția ulterioară de compuși aromatici. În schimb, alterarea necontrolată a alimentelor este problematică, mai ales atunci când microbii contaminanți pot provoca boli.

Congelarea poate schimba alimentele

Nu doar creșterea microbiană poate duce la mirosuri nedorite. Există și alte numeroase procese chimice care au loc inclusiv în congelator.

Congelarea provoacă modificări fizice ale alimentelor, ameliorând descompunerea acestora. Acest fenomen se numește „respingerea sării”. În funcție de cât de repede este înghețat un produs, sărurile pot fi mai concentrate, deoarece apa pură îngheață la o temperatură mai mare decât apa cu lucruri dizolvate în ea – cum ar fi zaharurile și sărurile. În natură, asta se întâmplă cu icebergurile din oceane.

Pe măsură ce apa de mare îngheață, sarea este îndepărtată. Icebergul este format din apă dulce, iar apa mării din jur devine o saramură mai sărată și mai densă. La fel, pe măsură ce apa din alimente îngheață, moleculele organice sunt concentrate și expulzate. Dacă acestea sunt volatile, se mișcă prin congelator și se lipesc de alte lucruri.

Sau provin de la frigider

Unele substanțele volatile iubesc apa. Se numesc „hidrofile” sau iubitoare de apă; acestea sunt cele care fac mâncarea să aibă un gust prost. Altele urăsc apa. Se numesc „hidrofobe” și se lipesc de lucruri precum tăvițele de silicon pentru cuburile de gheață, făcându-le să miroasă.

Congelatoarele sunt atașate unui frigider, iar acest lucru oferă o altă oportunitate pentru ca mirosurile să circule. Cele două unități au o singură sursă de răcire și un canal de flux de aer. Dacă frigiderul are mirosuri neplăcute care provin de la alimente (naturale sau după deteriorarea microbiană), este foarte probabil ca acestea să migreze în congelator.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours