Este posibilă creșterea pensiilor în România? Decizia urmează să fie luată la nivelul vârfului Europei: o analiză a fost solicitată

Ministrul Muncii așteaptă răspunsul Comisiei Europene după ce a cerut ca procentul de 9,4% din PIB să fie eliminat din PNRR. Tot în perioada imediat următoare este așteptat și noul raport pentru reforma pensiilor speciale de la Banca Mondială.

Bruxelles-ul va trebui să decidă asupra eliminării procentului de 9,4 % din PIB din PNRR. Ministrul Muncii a anunțat săptămâna trecută că a cerut oficial Comisiei Europene eliminarea procentului de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuielile din PNRR.

Procentul-piedică majoră în calea majorării pensiilor

Acest procent de 9,4% ar reprezenta o piedică majoră în calea majorării pensiilor din România.

„S-a trimis către Comisia Europeană oficial solicitarea de renegociere oficial. Noi am solicitat eliminare totală. Plecăm de la legea existentă, 127 și avem 3 variante, chiar încă a patra cu Banca Mondială.

Există discuții permanente în coaliție de a fi atenți la evoluția cifrelor și de a fi extrem de atenți pentru a implementa măsurile din programul „sprijin pentru România”, a spus în urmă cu câteva zile ministrul Muncii, Marius Budăi.

Plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, renegociat

La rândul său, ministrul Marcel Boloș a susținut, anterior, că plafonul de 9,4% din PIB pentru pensii, prevăzut în PNRR, trebuie renegociat deoarece „dacă în 2 – 3 ani (…) mai avem aceeași rată a inflației, Guvernul ajunge în imposibilitatea de a lua măsurile pentru ajustarea pensiilor”.

Bolos a explicat și de ce nu au purtat aceste discuții cu Bruxelles-ul până acum, deși se tot anunță asta de peste un an. Potrivit acestuia, „la negociere nu se merge doar cu dorința noastră de a schimba plafonul de 9,4% din PIB, se merge cu simulări”, care sunt „aproape de finalizare”.

Eliminarea inechităților privind pensiile militare de stat

O altă temă la fel de importantă pentru România o reprezintă găsirea unei soluții privind eliminarea inechităților privind pensiile militare de stat. Este vorba despre indexarea pensiilor militare cu 4,6%, măsură care spunea Guvernul de la București ca poate fi aplicată de la începutul anului viitor.

În ceea ce privește pensiile speciale, premierul Nicolae Ciucă a susținut că abia după rotativă vor avea loc noi discuții privind aceste pensii și abia apoi se va găsi o soluție.

În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a arătat că acestea vor fi eliminate până la rotativă. Liderul PSD a arătat că este dispus în calitate de viitor prim-ministru să își asume răspunderea pentru o astfel de lege în Parlament și că „va pleca acasă” dacă aceasta nu va trece la vot.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours