Primele CIREȘE românești în 2023 | Prețul este de necrezut

Cireșele sunt cele mai populare fructe ale verii și prețul poate fi pe măsura cererii.

În fiecare an, „scorurile” la kilogramul de cireșe oferă subiecte pentru știri. Cireșele românești din 2023 vor pleca din fermele pomicule cu circa 15 lei kilogramul, iar în piețe vor ajunge cel mai devreme în jurul datei de 10-15 mai.

Ce preț vor avea cireșele în 2023

Inginerul Marius Roman, pomicultor și fondator al Pepinierelor Roman, a dezvăluit că prețul cireșelor la poarta fermei vor fi, în medie, de 15 lei pe kilogram în 2023, iar ce depășește suma respectivă este costul de producție pe lanțul de la fermier în piață sau marile hypermarketuri.

„Anul acesta se pare că pomii pornesc un pic mai greu în vegetație, ceea ce nu este de rău deloc, în sensul că lunile februarie și martie au fost un pic mai reci.

Estimăm că primul soi de cireșe care se maturează la noi în plantație și în condițiile pedoclimatice sau microclimatul din zona județului Ialomița, mai precis Coșereni, undeva în jurul datei de 20 mai, preconizăm că se va matura soiul Early Lory.

Este unul dintre cele mai timpurii soiuri care se maturează în România și la noi în zonă în jurul datei de 20 mai, să zicem cel târziu 25 mai”, a spus Ing. Marius Roman pentru Agrostrategia.

Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt fructe românești!
Sunt zone în România unde anumite specii de cireșe se coc mai repede, iar cel mai devreme în jur de 10-15 mai vor ajunge și pe piețele românești.

„S-ar putea să existe cireșe românești care să ajungă pe masa românilor chiar și un pic mai devreme.

Sunt anumite regiuni ale țării, mai ales în mod special în sudul extrem, unde cultivatorii din zona respectivă pot ieși chiar și 10-15 mai, dar asta depinde foarte mult și de condițiile climatice pe care le vom avea în luna aprilie, adică temperaturile care vor fi în luna aprilie și bineînțeles în prima parte a lunii mai.

Ce apare mai devreme de 10-15 mai nu sunt sunt fructe românești cu certitudine, marea majoritate provenind din import și după cum știm Grecia, și datorită climei și faptul că se produc cantități destul de importante și faptul că suntem oarecum destul de aproape și sunt foarte mulți, în fine angrosiști care merg cu mașini mai mici sau mai mari și transportă fructe de acolo în România”, a explicat specialistul în pomicultură, potrivit stiridecluj.ro.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours