Coaliția de guvernare a căzut de acord în ceea ce privește anumite aspecte din Legea pentru reforma pensiilor de serviciu. Ce modificări vor fi făcute?
Impozit în praguri pentru pensiile speciale
Pensiile speciale ar putea fi impozitate în funcție de anumite praguri, iar unele dintre ele vor rămâne netăiate. Este vorba despre praguri de impozitare de 10% și 15% în funcție de valoarea pensiei, potrivit coaliției de guvernare.
În plus, pentru Apărare și Ordine publică se elimină cinci sporuri din baza de calcul, se mai arată în Legea pentru reforma pensiilor de serviciu.
Menționăm că, marți, Comisiile de specialitate din Senat (juridică, pentru muncă şi pentru apărare) au dat raport comun favorabil cu amendamente admise şi amendamente respinse proiectului de lege iniţiat de Guvern pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.
Majoritatea voturilor exprimate au fost „pentru”, înregistrându-se şi nouă voturi împotrivă şi abţineri.
Proiectul va intra, miercuri, în dezbaterea plenului Senatului, primă Cameră sesizată. Termenul de adoptare tacită a proiectului este 31 martie.
Pragurile de impozitare pentru pensiile speciale
Astfel, pensiile sub 2.000 de lei vor avea 0% impozit, pensiile cuprinse între 2001-6789 de lei vor avea un impozit de 10%, iar pensiile de peste 6.790 lei vor avea un impozit de 15%.
De asemenea, s-a mai convenit în coaliția de guvernare că nicio pensie nu va depăși veniturile din activitate. În plus, se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală.
În ceea ce privește indexarea anuală a pensiilor speciale, acestea vor fi indexate cu rata inflației.
Pensiile speciale nu se mai cumulează
S-a mai ajuns la un acord în ceea ce privește cumulul pensiilor speciale. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale, astfel că va rămâne doar partea contributivă şi se alege doar una (magistrat şi parlamentar, spre exemplu), transmite Antena 3 CNN.
În plus, se abrogă articolul referitor la pensiile din CSM, în ceea ce-i privește pe cei care puteau beneficia de ele după un mandat.
Rezolvarea problemei pensiilor de serviciu este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.
Potrivit sursei citate, liberalii nu ar dori să se renunțe la pensiile militarilor, dar social-democrații insistă asupra acestui aspect.
+ There are no comments
Add yours