Suntem invadati de branza care nu a vazut laptele. Din ce se fac produsele lactate din comert.

Suntem invadati de branza care nu a vazut laptele. Din ce se fac produsele lactate din comert: Liderul crescatorilor de vaci trage un semnal de alarma: Piata romaneasca, invadata de branza care nu a vazut laptele.

Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, trage un semnal de alarma referitor la produsele pe care romanii le cumpara ca fiind branzeturi, dar care nu contin lapte. Ingrijorator este faptul ca aceste produse se gasesc acum chiar si in marile magazine.

Acesta spune ca in locul laptelui, branzeturile sunt fabricate dintr-o serie de uleiuri vegetale, precum cel de palmier si cel de soia. Asa se ajunge ca produse sa fie extrem de ieftine, pretul fiind singurul semn care diferentiaza aceste lactate de cele care respecta retetale traditionale si au lapte proaspat in compozitie.

Un fenomen periculos se extinde rapid, in timp ce autoritatile refuza sa ia inca o masura in acest sens. Este vorba despre prezenta pe piata romaneasca a lactatelor fabricate fara lapte, sustine Claudiu Franc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania.

La randul sau fermier in Maramures, Franc sustine ca branzeturile fara lapte au inceput sa fie tot mai prezente in Romania, ajungandu-se ca dupa comercializarea lor in piete, aceste produse sa poata fi acum gasite chiar si pe rafturile marilor magazine.

In locul laptelui, branzeturile sunt fabricate dintr-o serie de uleiuri vegetale, precum cel de palmier si cel de soia. Asa se ajunge ca produse sa fie extrem de ieftin – pretul fiind singurul semn care diferentiaza aceste lactate de cele care respecta retetale traditionale si au lapte proaspat in compozitie.

“Desi TVA-ul este de 24% pentru toate produsele, cum va explicati ca se gasesc in magazine branzeturi de provenienta incerta care se vand cu pretul de 10lei sau chiar mai putin?! In mod cert acel produs contine orice altceva numai lapte nu.

In conditiile in care pentru 1 kilogram de cascaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat si la care se aplica si TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest pret redicol de doar cativa lei”, este revoltat presedintele FCBR, Claudiu Franc.

El sustine ca pe piata lactatelor, multe reguli sunt incalcate. ”Spre exemplu, in laptele proaspat este interzisa folosirea de lapte praf si, totusi, sunt marci pe piata romaneasca care vand lapte ambalat produs exclusiv din lapte praf”, ne-a marturisit cu regret Claudiu Franc.

Riscurile la care sunt expusi romanii care consuma lactate produse fara lapte lapte sunt diverse si periculoase, intrucat la baza acestor produse stau uleiuri ce contin grasimi esterificate cu grave consecinte asupra sanatatii.

“Desi TVA-ul este de 19% pentru toate produsele, cum va explicati ca se gasesc in magazine branzeturi de provenienta incerta care se vand cu pretul de 10 lei sau chiar mai putin?! In mod cert acel produs contine orice altceva numai lapte nu. In conditiile in care pentru 1 kilogram de cascaval este nevoie de 5,5-5,6 kilograme de lapte crud, care trebuie colectat, procesat si la care se aplica si TVA, un astfel de produs nu poate ajunge pe rafturile marilor retaileri la acest pret redicol de doar cativa lei”, spune Claudiu Franc pentru Agrointel.

Pentru rezolvarea acestei probleme, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine a propus ca etichetele produselor lactate sa includa minimum patru elemente, respectiv tara de origine a laptelui materie prima, cantitatea de lapte proaspat, cantitatea de lapte reconstituit (lapte praf) din produs si cat la suta din produs este reprezentat de altceva decat lapte.

Fermierii vor o etichetare corecta a produselor din lapte: De prezenta acestor lactate pe piata romaneasca, chiar si in marile magazine, stiu si autoritatile de la cel mai inalt nivel. De altfel, branzeturile contrafacute au reprezentat un subiect firbinte la recentele intalniri dintre oficialii din Ministerul

agriculturii si crescatorii de ovine si de bovine. La aceste discutii, fermierii au venit cu o serie de propuneri care, desi nu vor putea sa elimine din piata aceste pericole alimentare, vor putea macar sa ofere consumatorului sansa de a alege in cunostinta de cauza.

”Am propus ca etichetele produselor lactate sa includa minim patru elemente: tara de origine a laptelui materie prima, cantitatea de lapte proaspat, cantitatea de lapte reconstituit (lapte praf) din produs si cat la suta din produs este reprezentat de altceva decat lapte. In acest moment exista o legislatie europeana

adoptata in cadrul conferintei din 10 martie 2010 care spune ca statele membre pot impune aceste elemente de etichetare”, a declarat pentru Agrointeligenta Claudiu Franc. Regulile de etichetare sustinute de catre Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania au fost puse in discutie inclusiv la Consiliul Concurentei

si in negocierile cu celelalte institutii ale statului. Cand vor fi impuse nu se stie, dar producatorii romani au speranta ca institutiile statului isi vor face treaba.

Promovarea consumului de lactate romanesti: In afara de aceste masuri ce tin de o etichetare corecta in industria laptelui, Claudiu Franc vorbeste despre solutii concrete pentru riscul la care sunt expusi fermierii romani intr-o piata invadata de importuri. Mai mult, odata cu eliminarea cotelor la lapte, producatorii romani nu vor putea face fata concurentei neloiale din afara. Din aceste motive, crede Franc, se impune o promovare a consumului de produse romanesti si masuri urgente de etichetare corecta.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours