Moșii de iarnă 2023. Ce este complet interzis pe 18 Februarie

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, închinată celo care nu mai sunt printre noi. Cu ocazia acestei zile, se respectă o mulțime de obiceiuri și tradiții, menite spre a-i pomeni pe cei adormiți așa cum se cuvine. Află ce trebuie să faci sâmbătă, dar și ce preparate se mănâncă obligatoriu în această zi importantă.

Tradiții importante de Moșii de Iarnă

Moșii de Iarnă au loc anul acesta la data de 6 martie.

Pentru această sărbătoare importantă, închinată celor morți, trebuie să ne pregătim din timp, pentru a-i rememora pe aceștia așa cum trebuie. Sâmbăta este ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorat la Iad, ca să elibereze din el pe toți drepții adormiți.

De Sămbăta morților, pe 18 Februarie, femeile merg la biserică cu mai multe bucate pregătite acasă. În această zi, preotul citește sfânta liturghie şi slujba parastasului și sfințește pomana adusă de gospodine, precum vin, prăjituri sau colivă.

Se spune că femeile trebuie să poarte haine noi când merg la biserică sâmbătă și să aibă capul acoperit. După slujbă, ele merg acasă şi la morminte şi împart bucate pentru sufletul răposaţilor.

Se spune că astăzi se pregătesc și se mănâncă obligatoriu piftii, răcituri sau cotoroage. Dacă mai rămân și pentru duminică, acestea nu se mai consumă și se aruncă, pentru a preveni apariția frigurilor în timpul verii. Se mai împart și ouă, colaci în formă de 8, unși cu miere și acoperiți cu nuci, numiți în unele părți Mucenici.

Cele mai importante obiceiuri

În această seară nu ai voie să umbli singur pe stradă. Se spune că sufletele celor adormiți sunt libere, se întorc la morminte şi aşteaptă să meargă la cer.

În această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem orice fel de treabă. Conform tradiției, nu trebuie să dai cu mătura pentru a nu ridica praful în ochii răposaţilor. De asemenea, nu este bine să arunci gunoiul, pentru a nu ajunge în mâncarea morţilor.

De Sâmbăta morților trebuie să aprindem lumânări pentru toți cei apropiați care au plecat dintre noi, pentru a le lumina calea.
Mai mult, nu trebuie să fim certați cu nimeni sau să purtăm dușmănie, pentru că niciodată nu ne vom mai împăca cu persoanele respective și vom fi urmăriți de gândurile acestea.

Se spune că cine respectă aceste obiceiuri cu sfințenie se feresc de nebunie și pierderea minților și vor îmbătrâni mai repede.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours