Aragazul, sursă de poluare. UE ar putea cere renunţarea la el

Folosirea aragazului pe bază de gaz metan conduce la poluarea locuinţei cu dioxid de azot peste normele impuse de UE, arată un raport recent al Organizației pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România.

Aragazul, sursă de poluare. În urma unor teste de laborator efectuate de TNO s-a descoperit faptul că aragazul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie, dar şi alţi poluanţi care pot afecta grav sănătatea oamenilor, copiii fiind cei mai vulnerabili, scrie Agerpres.

Aragazul, sursă de poluare. Folosirea acestui aparat electrocasnic favorizează dezvoltarea astmului

Concret, potrivit unei estimări din ultimul an, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan a ajuns la peste 700.000. Din acest motiv, UE ia în calcul să ceară interzicerea vânzării de aragazuri către populație.

Recent, TNO a testat nivelul de poluare din timpul gătitului pe aragaz. Testul s-a desfășurat pe o perioadă de 7 zile. Au fost utilizate tehnici de gătit obişnuite în condiţii de bucătărie obişnuită, fără aerisire din exterior. Atunci când nu a fost folosită aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an.

Sistemele de aerisire mecanică nu reduc nivelul poluării

Specialiștii subliniază faptul că dimensiunea bucătăriei influenţează major aceste valori, la fel şi aerisirea încăpării. M-a exact, s-a demonstrat că aerisirea reduce poluarea, însă este vorba despre aerisirea naturală, întrucât sistemele de aerisire mecanică sunt de cele mai multe ori ineficiente.

„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria.

Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani. Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii.

Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică.

Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, informează sursa menționată.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours