Un bărbat de 70 de ani din România a dat peste o adevărată comoară când își săpa canalizarea: „Nu mi-a venit să cred… Puteam să îmi îmbrac nevasta în bani”

Grigore Vasile, un satean de 70 de ani din localitatea Malaiestii de Jos, a scos la lumina zilei un tezaur vechi de peste 1700 de ani. Monede, bratari si lingouri din argint, din epoca romana.

Grigore Vasile, din satul Malaiestii de Jos, Prahova, s-a trezit cu noaptea-n cap, pus pe treaba. Trebuia sa sape un sant de cativa metri pentru canalizare.

Toata seara se certase cu nevasta pe unde sa vina santul. “El zicea sa sape mai asa. Eu i-am zis sa sape aici. El, nu si nu. Pana la urma s-a apucat sa sape pe unde am zis eu, ca nu doream sa am toata gradina un sant. De aceea am vrut pe langa casa. Nu a sapat mult, cam 6-7 metri si a descoperit comoara”, ne-a povestit mandra de ea Maria Vasile.

Artefactele au intrat in patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, iar sotii Vasile vor primi o recompensa care, conform legii, in cazuri exceptionale, poate ajunge la 40% din valoarea obiectelor descoperite. Mai intai e nevoie de o evaluare, precizeaza arheologul Alin Franculeasa, de la Muzeul de Istorie Prahova.

Potrivit arheologilor, acesta e al treilea tezaur, ca importanta, descoperit in Prahova, dupa coiful de la Cotofenesti si comoara dacica de la Coada Malului.

Descoperire arheologica de exceptie in Egipt

Arheologii egipteni au descoperit un altar antic si un bust reprezentand un imparat roman in sudul Egiptului, au anuntat autoritatile duminica, potrivit DPA.

Altarul zeului Osiris-Ptah Neb, datand din perioada celei de-a 25-a dinastii, a fost gasit in complexul de temple din Karnak, aflat in orasul Luxor.

Descoperirea este importanta datorita locului in care a fost facuta, potrivit sefului Departamentului pentru Antichitati Egiptene, Ayman Ashmawy.

Acest altar este amplasat in partea sudica a templului lui Amun-Re, in vreme ce anterior au mai fost gasite altare doar in estul si nordul templului, in concordanta cu credintele egiptene, a mai spus oficialul intr-o declaratie.

Printre celelalte artefacte descoperite se afla o colectie de ceramica, partea inferioara a unei statui in pozitie sezanda si un fragment dintr-un panou din piatra infatisand o masa pentru ofrande pe care sunt infatisate un berbec si o gasca.

Acestea erau simbolurile zeului antic Amun, potrivit lui Essam Nagy, conducatorul echipei de cercetare din zona.

Bustul imparatului roman Marc Aureliu a fost descoperit in templul din Kom Ombo din orasul Aswan, in partea de sud a Egiptului.

Statuia este ”unica” deoarece reprezentarile sculptate ale acestui imparat sunt rare in Egipt, precizeaza Ashmawy.

Aceste artefacte sunt cele mai recente din seria de descoperiri anuntata in Egipt in ultimele luni.

Egiptul incearca sa-si revitalizeze industria turismului, o sursa importanta de venit dupa ce acest domeniu a fost sever afectat de instabilitatea care a urmat revolutiei impotriva dictatorului Hosny Mubarak din 2011.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours