Boboteaza este o sarbatoare religioasa importanta in calendarul ortodox, care marcheaza botezul lui Iisus Hristos in fluviul Iordan. In cadrul acestei sarbatori, se face o ceremonie speciala de sfintire a apei, prin care apa devine sfintita si poate fi folosita pentru a binecuvinta oamenii, locurile sau obiectele.
Apa sfintita de Boboteaza este considerata un simbol al puritatii si al renasterii spirituale si este folosita de obicei pentru a se face binecuvantari, pentru a se sfinti bisericile sau pentru a se face diverse ritualuri religioase.
Multi credinciosi se intreaba de ce se pastreaza apa pe care o primim la Boboteaza proaspata multa vreme.
Exista o teorie ca agheasma nu se strica pentru ca preotii cufunda in apa o cruce de argint, element care are proprietatea de a ioniza apa si prin urmare exista un transfer fizico-chimic. Acest lucru nu se aplica, intrucat multi preoti care sfintesc apele au cruci de lemn.
Preotii spun despre agheasma ca detine proprietati supranaturale prin interventia directa a Duhului sau Spiritului Sfant. Cel mai bun argument pentru a sustine sfintenia acestei ape este faptul ca aceasta nu se altereaza in timp, pastrandu-si calitatile pentru mult timp.
„Aici este vorba de puterea Duhului Sfant, de o apa vie“, explica minunea IPS Teodosie. Agheasma, ne invata arhiepiscopul Tomisului, se bea de pe data de 5 ianuarie, din Ajunul Bobotezei, cand este bine sa postim, si pana pe 14 ianuarie, pe nemancate, dupa ce ne facem rugaciunea. Apa sfintita care ramane se pastreaza in casa si se bea in timpul anului atunci cand crestinii simt ca trec prin situatii mai grele de viata.
Realitatea e ca rugaciunile preotilor ortodocsi aduc pogorarea Duhului Sfant si schimbarea apei din stricacioasa in nestricacioasa.
Apa sfintita, care reprezinta pogorarea lui Dumnezeu la apa Iordanului, are o deosebita insemnatate pentru lumea crestina. Termenul de „agheasma“ vine din limba greaca si inseamna atat lucrarea de sfintire a apei, adica slujba in sine, cat si obiectul sfintirii, adica apa.
Apa sfintita se foloseste pentru curatarea sufletelor si a trupurilor, pentru vindecarea patimilor si pentru sfintirea caselor. “Prin folosirea ei in atatea imprejurari ale vietii pamantesti, ”crestinii cauta sa-l aiba permanent pe Dumnezeu aproape, pentru curatenia sufletului, dar si a trupului”, spun preotii Bisericii Ortodoxe.
+ There are no comments
Add yours