Actorul Florin Pierisc are 87 de ani, în prezent, și o viață întreagă petrecută pe scena teatrului. Artistul a mărturisit ce pensie încasează de la statul român.
Cariera lui Florin Piersic este demnă de un film. Activitatea sa pe scena teatrului depășește jumătate de secol, mai exact 66 de ani.
Florin Piersic și-a trăit, practic, întreaga viață pe scenă.
Artistul este o emblemă a cinematografiei românești, a interpretat zeci de rolul și a intrat în pielea a numeroase personaje istorice.
Multă lume se întreabă cât de bine a trăit el în perioada comunismului și câți bani a încasat pentru fiecare film.
„N-am avut (n.r. bani), aici e chestia. Noi eram la film, filmul se dădea după ce se petrecea cel puțin un sfert din filmări, îți dădeau un avans din contract.
Contractul era de 40.000 de lei pentru un rol principal. 40.000 de lei din care 20.000, nu e glumă, ce vă spun pot confirma și colegii care mai sunt de vârsta mea… Jumătate era impozitul pe care-l plăteai statului”, a povestit Florin Piersic, în pod-castul găzduit de Mihai Morar.
Ce teamă are Florin Piersic
Actorul a fost întrebat dacă îi e frică de moarte, iar acesta a răspuns clar: „Eu vreau să mai trăiesc puţin! Niciodată nu am spus cum spun alții… Mie îmi e frică de moarte! Nu pot să îți explic de ce”. Artistul a dezvăluit că a fost martor la mai multor tragedii în viața sa.
În prezent, Florin Piersic primește o pensie de 2.000 de lei, după 65 de ani de teatru. În același timp, pensiile speciale ajung la zeci de mii de lei.
La aceasta se adaugă o indemnizație lunară, de merit, de la Uniunea Teatrală din România. Această indemnizație, cu care marele actor îşi completează veniturile, este în valoare de 2.700 de lei, potrivit fanatik.ro.
Florin Piersic- o emblemă pe scena teatrului românesc
Actorul este născut din părinți originari din Bucovina, mama era din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata. El și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana.
Ulterior a mers în Cernăuți și, apoi, a ajuns la Cluj Napoca, acolo unde a urmat Liceul de băieți nr. 3, azi Colegiul Național Emil Racoviță.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957. La doi ani după acest moment, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului.
Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci și Orfeu în Infern, piese care au scos în evidență geniul, naturalețea și prospețimea actorului.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, Florin Piersic a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori.
„Pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”, a motivat șeful statului gestul.
Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe „Aleea Celebrităților” („Walk of Fame”) din București, un spațiu dedicat artiștilor români, inaugurat în Piața Timpului din centrul Bucureștiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei și magazinul Cocor.
Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe „Walk of Fame”.
„Dragii mei, tot ce vă doresc în Ajunul Crăciunului este să aveți sărbători pline de iubire. Inima mea vă aparține aproape întreagă.
Eu iubesc Oamenii! N-am spus că îmi iubesc publicul. Pentru că această stare o are orice artist, publicul fiind oglinda lui. Dar astăzi nu vă vorbesc ca un actor, ci ca un om. Un om care vă aparține, care nu v-a părăsit și nu vă va părăsi niciodată și care nu dorește nimic decât ca oamenilor care trăiesc în această țară numită România să le apară în ochi speranța.
Sărbători cu sănătate, bucurie și speranță!”, a transmis actorul înainte de Crăciun.
+ There are no comments
Add yours