Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sf. Andrei și ce semnificație are?

Când se pune, de fapt, grâul la încolțit de Sf. Andrei și ce semnificație are? Un obicei vechi al românilor este acela de a pune grâu la încolțit în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei.

Sfântul Andrei se sărbătorește în fiecare an pe data de 30 noiembrie.

Este considerat ocrotitorul românilor și cel care a adus creștinismul pe meleagurile noastre.

Când se pune grâul la încolțit de Sf. Andrei și ce semnificație are?

Grâul este un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Este utilizat în mai toate ritualurile, începând de la naștere, până la înmormântare.

Bobul de grâu încolțit este simbolul vieții care biruiește moartea.
În tradiția populară românească, grâul este un simbol al belșugului, al prosperității, atât în tradiția folclorică, cât și în cea religioasă, se crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.
Grâul se pune la încolțit în noaptea de 29 spre 30 noiembrie. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce urmează.

În tradiția creștină, acest obicei este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet, cu credință și smerenie.

Acesta este și motivul pentru care se folosește și cu scop predictiv, mai ales în noaptea din ajunul sărbătorii Sfântului Andrei.

Acest obicei se practică din bătrâni și potrivit tradiției este aducător de noroc și belșug. În funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc material, belșug și împliniri în anul care urmează. Dacă grâul crește des și înalt, va fi un an rodnic.

Cum se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei?

La miezul nopții, mai exact în ajunul sărbătorii Sfântului Andrei, creștinii se pregătesc să afle cum îi va fi tot anul următor, punând grâu la încolțit.

Iată cum se pune grâul la încolțit:

– grâul se pune la încolțit într-un vas mai mare sau într-un ghiveci, și se poate folosi ca suport atât vata, buretele, cât și pământul.

– se folosește câte un vas pentru fiecare membru al familiei, și, fiecare dintre aceștia, să se ocupe de îngrijirea boabelor de grâu puse la încolțit.

– ar fi bine ca vasul cu grâu pus la încolțit să fie așezat la lumină și într-o camera călduroasă. Aceste condiții îl vor ajuta să crească mai repede și mai bogat.

– boabele de grâu trebuie să fie udate destul de des, chiar și zilnic, și să nu se permită uscarea totală a suportului pe care este pus la încolțit.

– iar după ce grâul a încolțit, boabele nu trebuie mișcate, deoarece se pot rupe germenii.

Se crede că aceluia al cărui grâu va fi mai frumos și mai bogat de Anul Nou, va avea parte de împliniri și de belșug tot anul.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours