Semnificatia botezului de apa

Isus Hristos a trăit aproximativ 33 de ani pe pământ. El sa născut dintr-o fecioară (Matei 1:23), a trăit o viață fără păcat (1 Petru 2:22) și a fost răstignit pentru păcatele lumii (1 Petru 2:24). El a venit propovăduind pocăința și apropierea împărăției lui Dumnezeu (Matei 4:17). După trei ani plini de muncă de slujire, El le-a lăsat ucenicilor Săi o ultimă poruncă: „Duceți-vă în toată lumea și propovăduiți Evanghelia întregii creații” (Marcu 16:15).

„Predicați Evanghelia” este ultima poruncă cu care a plecat Domnul nostru. Evanghelia trebuie să fie destul de importantă! Ce este Evanghelia? Cei mai mulți dintre noi au mai auzit cuvântul „evanghelie”, indiferent dacă este atribuit lui Isus sau primelor patru cărți ale Noului Testament. Deci, ce este Evanghelia lui Hristos?

Cuvântul grecesc pentru Evanghelie, εὐαγγέλιον (euangelion), și cuvântul englezesc „evanghelie” înseamnă pur și simplu „veste bună”. Deci, Evanghelia lui Isus Hristos este vestea bună a lui Isus Hristos. Aceasta este ceea ce creștinii trebuie să predice și să învețe. Ce este atât de bun la asta?

Despărțirea noastră de Dumnezeu din cauza păcatelor noastre este vestea proastă. Vestea bună a lui Isus Hristos este că El a venit să fie un mijlocitor, sau o punte, între omenire și Dumnezeu (1 Tim. 2:5). Întrucât suntem prinși în „insula” păcatului, fără nicio capacitate de a ne salva pe noi înșine, cum ajungem în „țara” mântuirii? Trebuie să trecem prin pod (Isus). Isus afirmă: „Eu sunt calea și adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine” (Ioan 14:6).

Desigur, toată viața lui Isus implică Evanghelia – de la nașterea Sa din fecioară, până la viața Sa fără păcat, moartea oribilă, înmormântarea prezisă, învierea glorioasă, înălțarea spectaculoasă și domnia Domnească la dreapta lui Dumnezeu. Cu toate acestea, există o perioadă specifică a cronologiei lui Hristos care poate fi, prin ea însăși, etichetată „Evanghelia”. În 1 Corinteni 15, Pavel ne oferă o privire simplă a Evangheliei. El spune: „Acum vă fac cunoscut, fraților, Evanghelia pe care v-am propovăduit-o… că Hristos a murit pentru păcatele noastre, conform Scripturilor, că a fost îngropat și că a înviat a treia zi, după cum Scripturi” (1 Cor. 15:1-4). Deci, în forma sa de bază, Evanghelia este faptul că Isus a murit, a fost îngropat și a înviat din morți. Iată cheia problemei: apostolul Pavel mai spune că, atunci când Isus se va întoarce, El va „fărâma pe cei care nu-L cunosc pe Dumnezeu și celor care nu ascultă de Evanghelia Domnului nostru Isus. Aceștia vor plăti pedeapsa distrugerii veșnice, departe de prezența Domnului și de slava puterii Lui” (2 Tes. 1:8-9). Pentru a evita această distrugere veșnică, trebuie să-L cunoaștem pe Dumnezeu și să ascultăm de Evanghelia Domnului nostru Isus.

Ce legătură are asta cu botezul? Punctul culminant al Evangheliei este moartea, înmormântarea și învierea lui Isus Hristos. Este un eveniment istoric. Cum ascultăm de Evanghelie? Trebuie să trecem prin ceea ce a trecut Isus. Trebuie să murim, să fim îngropați și să fim și înviați. Dar îi mulțumim lui Dumnezeu că nu trebuie să împlinim Evanghelia fizic. Dumnezeu ne-a dat o modalitate mai ușoară de a ne supune Evangheliei decât prin a fi răstignit literal – acesta este întregul scop al crucificării lui Isus.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours