Iubire si Mila

Ți-ar plăcea să știi exact ce vrea Dumnezeu de la tine?

Uneori, oamenii se uită la Scripturi și sunt frustrați că așteptările Domnului nu sunt atât de „clare” pe cât cred ei că ar trebui să fie. În schimb, poruncile lui Dumnezeu sunt separate cu povești despre viața oamenilor, motive pentru care sunt date anumite porunci și avertismente pentru cei care nu ascultă de Cuvântul lui Dumnezeu.

Au fost momente în viața mea când m-am uitat la Biblie și m-am gândit că lucrurile ar fi mult mai ușoare dacă Dumnezeu ne-ar da o listă succintă de lucruri pe care trebuie să le facem și să nu facem. Se pare că nu sunt singurul. Sunt cei care s-au uitat la Legea lui Moise în Vechiul Testament și au vrut să „o reducă” la esențial. Cu alte cuvinte, scăpați de narațiune, scăpați de motive, scăpați de avertismente. , și doar dă-mi poruncile. În majoritatea cazurilor, se rezumă la o listă de 613 lucruri pe care nu trebuie să le faci.

Poate fi chiar mai simplu decât atât. Există câteva ori în Scriptură în care dorința lui Dumnezeu pentru poporul Său se „reduce” doar la una sau două porunci. Cel mai faimos poate fi răspunsul lui Isus la avocatul care încerca să-L prindă în capcană. După ce Isus explică că cele mai mari două porunci sunt să-L iubești pe Dumnezeu cu toate și să-ți iubești aproapele ca pe tine însuți, El spune:

„De aceste două porunci atârnă toată Legea și Proorocii” (Mat. 22:40). Și mai simplu, El spune în Predica de pe Munte: „De aceea, orice vreți să vă facă oamenii, faceți și lor, căci aceasta este Legea și Proorocii” (Mat. 7:12). Aceste revelații nu ar fi trebuit să fie o surpriză pentru audiența evreiască a lui Isus din primul secol, așa cum Mica a spus națiunii lui Iuda cu opt secole înainte: „El ți-a arătat, omule, ce este bine; și ce cere Domnul de la tine decât să faci dreptate, să iubești mila și să umbli smerit cu Dumnezeul tău?” (Mic. 6:8). „Fiert”, aceasta este ceea ce Dumnezeu cere.

Mica rezumă destul de bine poruncile lui Dumnezeu, dar chiar și declarația din acest verset celebru necesită înțelegerea contextului. Dumnezeu le-a arătat acestor oameni ce este bine. Nu le-a spus pur și simplu. Acesta este motivul pentru care restul Scripturii este important. Acesta este motivul pentru care narațiunile, motivele și avertismentele sunt date alături de porunci. A face ceea ce cere Dumnezeu este mai bine arătat, decât spus.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours