Copiii se nasc nevinovați sau vinovați?

Există o credință populară în lumea religioasă care învață că toți oamenii moștenesc păcatul de la părinții lor. Doctrina este adesea numită păcatul originar. Este adevărat? Sunt bebelușii născuți păcătoși și în pericol de iad? Sau bebelușii se nasc nevinovați? Doar una dintre aceste opțiuni poate fi adevărată.

Acest concept de păcat ereditar este adesea denumit „păcatul originar” sau, în calvinism, „depravare ereditară totală”, promovând că nu există nimic în mod inerent bun la un copil. Trebuie să existe un motiv pentru care oamenii cred asta, nu? Există vreun motiv biblic? Există un pasaj binecunoscut pe care apărătorii păcatului originar îl folosesc pentru a-și predica doctrina. Acest pasaj este Psalmul 51:5, care scrie pe regele David spunând: „Iată, am fost născut în nelegiuire; Și în păcat m-a zămislit mama mea.”

Există un alt pasaj, mai puțin popular, folosit uneori de cei care predau păcatul originar.
Cei răi sunt înstrăinați din pântece; Aceștia care vorbesc minciuni se rătăcesc de la naștere. Au venin ca veninul unui șarpe; ca o cobra surdă care-și astupă urechea, Ca să nu audă glasul fermecătoarelor, sau un vrăjitor priceput. Doamne, sparge-le dinții în gură; izbucnește, Doamne, colții tinerilor lei.
Psalmul 58:3-6
Învață aceste pasaje cu adevărat că tu și cu mine ne-am născut ca copii păcătoși? Să luăm în considerare această întrebare. În primul rând, trebuie să aflăm dacă aceste versete trebuie luate la propriu sau la figurat. Ambele versete au fost scrise în poezia ebraică. În majoritatea formelor de poezie, în special în poezia ebraică, autorii folosesc adesea figuri de stil pentru a-și sublinia punctele. Este obișnuit să găsim comparații și hiperbole în toate tipurile de poezie. Nu trebuie să neglijăm acest fapt. Trebuie să ne apropiem de cuvântul lui Dumnezeu, fiind gata să discernem de limbajul literal și figurat. Aceste versete trebuie luate la propriu sau la figurat? Vom reveni la această întrebare spre finalul studiului. Să analizăm mai întâi alte versete.

NINOCENT SAU VINOVAT?
Copiii se nasc nevinovați sau vinovați?
Persoana care păcătuiește va muri. Fiul nu va suporta pedeapsa pentru nelegiuirea tatălui, nici tatăl nu va suporta pedeapsa pentru nelegiuirea fiului; neprihănirea celui neprihănit va fi asupra lui, iar răutatea celui rău va fi asupra lui.
Ezechiel 18:20
Acest verset ne învață clar că tatăl drept nu va fi considerat vinovat pentru păcatele fiului său. La fel, un fiu drept nu va fi vinovat pentru păcatele tatălui său. În schimb, depinde de fiecare persoană dacă trăiește sau nu o viață dreaptă sau rea.

Mai multe

+ There are no comments

Add yours